• KeurSolar zonnepanelen
  • KeurSolar zonnepanelen
  • KeurSolar zonnepanelen
  • KeurSolar zonnepanelen
  • KeurSolar zonnepanelen
U bent hier:

PID (Potential Induced Degradation)

Net als alle materialen en producten is een PV paneel aan slijtage onderhevig. Dit staat bekend onder de naam PID; degeneratie van de prestaties van het PV paneel. PID is een fenomeen waarbij de opbrengst van zonnepanelen vermindert wanneer ze in aanraking komen met externe factoren zoals hoge temperaturen en vochtigheid en er een hoog voltage ontstaat in de interne circuits (fotovoltaïsche cellen) en het geaard frame. In zeer warme en zeer vochtige omgevingen waar de systeemspanning hoog is, kan PID optreden. 

De PID rate bepaalt voor het grootste deel het verschil in rendement van het paneel. Tenslotte produceert een goed paneel voor 30 tot 40 jaar elektriciteit.

Zowel interne als externe tests tonen aan dat Panasonic zonnepanelen een hoge weerstand vertonen tegen PID. Een test van TUV, het grootste onafhankelijke keuringsinstituut van Duitsland, geeft aan dat Panasonic HIT na 25 jaar nog minimaal 92% rendement oplevert ten opzicht van de output van het eerste jaar.

Bij conventionele kristallijne Silicium zonnepaneel cellen is de PID rate veel hoger. Dit wordt veroorzaakt doordat de isolerende laag op het celoppervlak oplaadt. Bij zonnepaneel HIT-zonnecellen zijn beide oppervlakken transparante geleidende lagen en worden er geen isolerende lagen gebruikt. Daarom wordt PID niet verondersteld voor te komen.

Er zijn geen meldingen van PID op de HIT zonnepanelen van Panasonic in Europa, de VS of Japan!

Tijdens een test, uitgevoerd door Chemitox Inc1. (groot onafhankelijk keuringsinstituut in de VS), werden de HIT-modules 96 uur blootgesteld aan 1.000 volt bij een temperatuur van 60° Celsius met een relatieve vochtigheid van 85% (tropische omstandigheden, in NL is het meestal tussen de 30% in de winter tot 60% in de zomer). De HIT zonnepanelen van Panasonic toonden geen tekenen van achteruitgang onder deze extreme omstandigheden.

Dus naast extreme betrouwbaarheid en extreme conversie zijn Panasonic HIT panelen ook extreem duurzaam. Feitelijk heb je dus nauwelijks afschrijving op Panasonic HIT panelen.

Gratis electriciteit

Gratis electriciteit

Duurzaam leven met KeurSolar zonnepanelen

Duurzaam leven

KeurSolar zonnepanelen van Panasonic

Dankzij de zon